Acasă Blog Ramazan Bayramı Hayırlı Olsun!

Ramazan Bayramı Hayırlı Olsun!

427
0
DISTRIBUIȚI

🕌Credincioşii musulmani celebrează, timp de trei zile, Ramazan Bayramul.
“Sărbătoarea dulciurilor ”, asa mai este numită sărbătoarea Ramazan Bayrami , specific musulmană, care celebrează încheierea unei luni întregi de post, de primenire spirituală.

Anul acesta, se desfaşoară intre 24 şi 26 mai.
După cele 30 de zile de post, musulmanii merg la slujba specială de Bayram, în dimineața zilei de 24 mai, un serviciu religios la care participă numai barbaţii.
Aşa cum se obişnuieşte, tot înainte de a sărbători, sunt comemoraţi cei care au trecut în nefiinţă. Concret, după slujbă, bărbaţii merg la cimitir,unde se reculeg la mormintele celor pe care i-au pierdut.
Abia apoi, după serviciul religios de la Geamie şi comemorare, începe sărbătoarea propriu zisă.

( Foto : Moscheea Moscheea „Carol I” din Constanța, poate cel mai frumos edificiu de cult musulman din România, inaugurat de către regele Carol I, in anul 1913, fiind prima clădire în stil bizantin din țara noastră unde s-a folosit betonul armat)

Ulterior, musulmanii işi vizitează prietenii şi rudele, în special pe bătrânii din neam, cărora le sărută mâna, aşa cum este obiceiul. Conform tradiţiei, în toate cele trei zile, pe parcursul acestor vizite ,gospodinele pregătesc mese îmbelşugate. Se servesc mâncărurile tradiţionale, dar mai ales dulciuri şi, bineînţeles, nelipsitele baclavale, a căror reţetă s-a transmis din generaţie în generaţie.


Cei în vârstă îi intampina cu bucurie pe cei mici,cărora le dau bani si dulciuri.
Pentru copii această sărbătoare are o semnificație mult mai profundă. Ei se simt foarte fericiți îmbracați in haine noi și cu încălţăminte noua . La fiecare familie unde vor bate la ușă,li se vor oferi dulciuri și prăjituri .Toate bunătățurile și dulciurile sunt servite cu drag musafirilor.
Pe perioada celor 3 zile de Bayram se vizitează și mormintele unde se citesc versete din Coran.
De Bayram, oamenii își împărtășesc reciproc bucuriile, iar necazurile si supărările sunt lăsate deoparte.
Semnificația acestei sărbători, indeamnă la primenire spirituală, solidaritate cu cei aflați în nevoie, respect, toleranță, iertare, recunoștință, unitate, armonie în familie, concepte care definesc de fapt esența tărâmului multietnic și multireligios care este Dobrogea.

Să aveți un Bayram binecuvântat!
Fie ca Sărbătoarea Ramazan să vă aducă bucurie în suflete, sănătate în familie și belșug în case!
Oraza Bayramı Qayırlı Bolsın!
Ramazan Bayramı Hayırlı Olsun!

#bayram #ramazan #sekerramazan #moscheeacarol #moscheeaconstanta #udttr #uniuneademocrataturcadinromania #constanta

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here